Elke dag gemiddeld 61.000 fietsers langs nieuwe fietstellers
In 2022 kwamen op 60 locaties in Vlaanderen nieuwe fietstellers langs gewestwegen. Fietsers tellen levert waardevolle informatie op en moedigt fietsen aan.
Om fietsen beter in kaart te brengen, installeerde het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) op vraag van Vlaams minister van Openbare Werken en Mobiliteit Lydia Peeters vorig jaar extra fietstellers langs fietspaden op en naast de gewestwegen. Vorig jaar kwamen er 60 nieuwe locaties bij bovenop de 15 bestaande, goed voor een investering van 1 miljoen euro.
Tellen om impact investeringen te meten
“Per dag telden onze fietstelpalen in 2022 gemiddeld 60.595 fietsers. Met de fietstelpalen willen we het gebruik van onze fietspaden langs gewestwegen in kaart brengen. Zo meten we de impact van onze fietsinvesteringen. Daarnaast willen we met de tellers het fietsen zelf aanmoedigen,” duidt minister Peeters. “Vorig jaar klokten we af op 12.459.180 fietsers.
Een mooi resultaat, zeker als we weten dat heel wat telpalen pas enkele maanden actief zijn. Dit jaar zal dat cijfer dus nog een stuk hoger liggen.”
De provincie Vlaams-Brabant scoort het hoogst met een gemiddelde van 16.910 fietsers per dag. De telpaal aan het Artoisplein in Leuven was de drukste fietstelpaal met gemiddeld 4.434 fietsers per dag. Dat de ene provincie meer fietsers telt dan de andere, zegt niet per se iets over de ‘fietspopulariteit’ van die provincie. De tellers zijn een steekproef van het totale fietsverkeer in een provincie. Bovendien hebben sommige tellers één lus, terwijl andere één voor elke rijrichting.
Fietsdata open voor derde partijen
De tellers zijn op strategische locaties geplaatst in overleg met de provincies. Ze staan vaak aan knooppunten zoals bruggen voor fietsers over water of spoorwegen, of aan drukke fietsroutes. Alle data zijn ook open voor gebruik door derde partijen.
"Fietstelpalen hebben ook een positief effect op fietsers en anders passanten. De tikkende teller op het display ‘viert’ elke nieuwe fietser die voorbij komt. Het geeft ook het signaal aan de omgeving dat fietsen een bewuste en slimme mobiliteitskeuze is," vult de minister aan.
De data van de 75 tellocaties worden de komende maanden verder geanalyseerd. Hoe langer geteld wordt, hoe beter evoluties in kaart gebracht worden en hoe relevanter de resultaten.'